Размисли без страсти

Icon

Личният блог на BWM274

За GTA-Mobile и XP Lite самоделките

Навън духа вятър.Леко студено е.И Започвам да се замислям…

Първо си дръпнах една простотия GTA-VC Mobile.Едва ли такъв голям град е окло 200KB на java.И се оказах прав.Играта се гледа отгоре.Това не е болка за умиране.На устройство без видеокарта и Java-heap на телефон е малко.ИНтересно ми стана,че Miami Vice било запазена марка на Universal.Та,продължих и включих играта.И какво очаквах?Града от VC?Не.Игра,която няма нищо общо с Vice City.Поне героите да бяха…ама на.След това си дръпнах GTA4 Mobile.Пълна глупост.Дори кола не можеш да откраднеш,камоли пък да има нещо свързано с историята.Егахти тъпотията.Ама след това разбрах,че било Car Jack Streets.Добре,изтеглих си “истинската“ GTA4 за java и беше окло 500KB.Пак ми стана тъпо.Можех да крада коли,имената героите бяха като на тези във 4,мисиите бяха само няколко,градът-няколко завоя.Историята не беше свързана с GTA По никакъв начин,освен с имената героите.

–––

По-рано бях рях решил да пробвам 2 самоделки на XP.Тъпа работа.В момента самоделките са на мода. Доста потребители обичат да си инсталират Windows-и с вградени всякакви глупости вътре. Не че на теория една такава самоделка не може да работи добре, но това е почти невъзможно. Не се знае какви драйвери са вградени в инсталацията и не се знае къде още е бърникано по Windows-а. А освен това вградените програми и драйвери се обновяват и на практика вграждането на такива се обезсмисля. В такива самоделки няма нищо, което да не можете да си направите сами, стига да го поискате и да се постараете мъничко.В повечето самоделки се включва името LITE.Те са олекотени.Не вършете глупости и не се чудете какво от Windows да премахнете, било то след инсталация или кастрене на самата инсталация (в опит за създаване на самоделка). Има хора, обсебени от ползване или създаване на оглозгани до кокал Windows-и. Това е глупост и половина. При кастренето на различни услуги и функции, които не ползвате, не получавате повишаване на производителността. Защо? Ами, защото Windows не е глупав и не зарежда в паметта си всичко, което се намира в C:\WINDOWS папката и подпапките й. Зареждат се само файловете, които се използват и от които има нужда. Евентуалните окастрени от вас обекти биха били неизползваемите, които в действителност пак нямаше да бъдат заредени така или иначе. Така че няма как да спечелите производителност. За да е по-прегледно, ето нещо като обобщение:
какво действително печелите от кастренето: свободно място на твърдия диск, което най-вероятно ще варира от не особено много до нищожно малко, което пък сравнено с днешните размери на твърдите дискове е просто смешно;печелите време при инсталацията.
какво губите от кастренето: съвместимост и нормална работа на системата, ако на някоя програма или някой процес не им хрумне да си потърсят окастрения от вас компонент и след като не го открият да се нацупят, а вие да се чудите кой ви е бил по главата да кастрите. Да не говорим, че така се премахват и понякога ценни драйвери.
Така че не кастрете и стойте настрана от боклуци като nLite.
Въпреки че би трябвало да е ясно, все има неразбрали, така че ще поясня изрично: тук не става въпрос за спиране на услуги и функции. Спирането на такива неща на вече инсталиран Windows е нещо съвсем различно и дори може да повлияе благоприятно, ако се прави както трябва. Едно е да се спрат услуги и функции, които да можете по всяко време да си активирате обратно (или дори дадения процес да, на когото са нужни, да си ги активира сам), а съвсем друго е да ги разкарате и да се чудите после как да ги добавяте обратно.
Вие, като потребители, трябва да сте в пъти по-загрижени какво инсталирате като драйвери и програми, отколкото да се чудите какво да окастрите. А и то кастренето е строго индивидуално, защото това, което на вас не ви трябва, на някой друг може пък и да потрябва. Никога не се знае. Все пак затова и Windows не е окастрен по подразбиране.

Първата самоделка е Windows Game Edition-90MB.При такъв размер на ISO-то какво очакваме….та първо я инсталирах.За 10 мин. XP-то беше факт!Започнах да си инсталирвам драйверите.Макар и трудно,все пак успях.Не,че не мога.Просто орязаният Windows се дърпаше.След рестарт WindowsXP отказа да стартира и даде син екран.Ами на Windows със 200мб папка след инсталацията му идва в много да инсталира драйверите!

При вторият-XP SP2 Lite пак стана голяма тъпотия.Инсталира се за ~15 мин.Драйверите се инсталираха,но тези за принтера отказа под предлога,че не могат да разпознаят въпросното XP(ако може така да се нарече).Доста мудно нещо.

Затова,най-добре си купете Windows.Или поне си свалете чисто копие,макар,че и там трябва да имате едно на ум.Можете да си карате с безплатна Win7beta,но е тест ос и все още е недомаслен и бъгав.

Някои части от тази статия са копирани от темата на Night_Raven за което благодаря.Там пишеше това което и аз мисля,но там е доста по-пълно и разбрано,затова копирах от там.И не е незаконно,но отдолу си пише.Благодаря отново на Softvisia и Night_Raven

––––

–––

Filed under: 1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: