Размисли без страсти

Icon

Личният блог на BWM274

Windows 7

По идея на Аксел,исля да пусна една статийка свързана със всеизвестният Windows7.
–––––
Офицялно Рилийз-кандидат версията на популярната ОС ще се появи на 5 май за абонатите на ТекНет и малко по-късно за останалият свят.Всъщност,7-ма версия на “Прозорец“ би трябвало да излезе окло кая на годината.Но след като вече пускат рилийз кандидат,то пускането на въпросната 7-ма версия може да стане и по-рано.Това е само слух,но пък ще е хубаво да се превърне във голяма истина.
В операционната система Microsoft Windows 7 ще бъде предвидена възможност за даунгрейд, съобщава CNet News. Предполага се, че тя ще бъде реализирана в Windows 7 Ultimate и Professional. Този механизъм ще позволи преминаване както на Windows Vista, така и на Windows XP.Друго нещо е Пусковата дата. Знае се, че ще има един период от поне два-три месеца, през който RC версията ще се тества, ще се говори с тестови партньори, ОЕМ производители и така нататък, за да се видят как работят драйверите, как се държи системата в реална работа и пр. Като цяло обаче идеята е да се пусне окончателната версия преди празничния сезон в края на годината, за да може всички РС-та, които се пускат по това време вече да се предлагат и с Windows 7, при желание от страна на потребителите и самите доставчици. Т.е. това е планът, но кога ще е точната дата на официалния анонс, още не е известно.
Друга интересна тема е какви версии ще притежава Windows 7.Той ще има две главни версии: Windows 7 Professional, която е най-подходяща за бизнес потребители, и Windows 7 Home Premium, която е основната версия за частните потребители. На базата на това идва и останалото – за корпоративните потребители, с които има Enterprise Agreement договор например се предлага Windows 7 Enterprise Edition, която има някои специфични бизнес характеристики, плюс една версия, наречена Ultimate и на практика съдържаща абсолютно всичко от останалите версии – това формира високия клас.
За т.нар. развиващи се пазари пък, където се гонят специфични цени или няма изисквания за по-особена функционалност, сме предвидили по-основната Basic версия, която обаче няма да се предлага в рамките на Европейския Съюз. И накрая има и Windows 7 Starter Edition, предназначена главно за много нисък клас машини с малък обем оперативна памет, макар и с известни ограничения по отношение на броя приложения, които могат да работят едновременно.
Дрруги интересни неща са,че поддръжката на кодеците AAC, H.264 и MPEG-2 няма да бъде реализирана в някои версии на Windows 7, а именно Home Basic и Starter. Но в същото време, потребителите ще могат да си свалят допълнение, което ще реализира тази поддръжка. За сега обаче не се знае, дали този add-on ще е безплатен или платен. Освен това, има вероятност Windows 7 да блокира страничните видеокодеци.
Всички 32-битови версии на Windows 7 ще поддържат до 4 GB оперативна памет, докато 64-битовите версии ще работят с по-голямо количество памет – Home Basic и Starter – 8 GB, Home Premium – 16 GB, Professional, Enterprise и Ultimate – 192 GB.RME (Windows Media Player Remote Media Experience) няма да е достъпен във версиите Home Basic и Starter, но във всички варианти на OS ще има възможност за споделяне на мултимедийно съдържание в домашната мрежа.

Windows 7 ще има „режим XP”.Microsoft се опитва да направи по-лек прехода на потребителите от Windows XP към новата операционна система Windows 7. Както съобщава CNET News, за целта ще се използва специален „режим на съвместимост с Windows XP“, който ще осигурява коректно стартиране и работа на приложенията, разработени за тази OS. Функцията, информацията за която беше публикувана в блога Windows SuperSite, ще бъде реализирана с помощта на технологията Virtual PC.Този режим все още не е вграден в сегашните варианти на Windows 7 и вероятно ще се появи в предфиналната версия (RC), която се очаква на 5 май. Съдейки по всичко, Microsoft е взела под внимание многобройните оплаквания на потребителите по повод некоректната работа на някои XP-приложения във Vista.
Както заявиха представители на компанията, „за да се стартира XP програма, тя трябва да се инсталира в XP-режим, който е реализиран във Virtual PC. При това, програмата ще се стартира непосредствено от десктопа на Windows 7”.

Windows 7 няма да способства за продажбите на компютри и оперативна памет.Според експертите на DRAMeXchange, малко е вероятно появата на Windows 7 да увеличи търсенето на компютри през 2009 г. За това има две причини – първо, компаниите намаляват разходите си за IT и второ, преди операционната система да достигне истинска стабилност, обикновено минава около година от появата й.
Новата OS се разглежда като подобрение на Vista и ще е лишена от ограниченията на последната.Windows 7 изисква процесор с честота 1 GHz, от 512 МВ до 1 GB оперативна памет минимум, 40 GB хард диск. Днес дори компютрите от начално ниво са снабдени с 1,2 – 1,6 GHz процесор, 1 – 2 GB RAM и 160 GB HDD. По този начин, за новата операционна система няма да е нужен ъпгрейд, в това число и увеличаване на оперативната памет.

Microsoft най-после разреши деинсталация на Internet Explorer.В новата операционна система Windows 7 най-после ще се появи възможност за деинсталиране на Интернет браузъра Internet Explorer 8. Тази функция вече присъства в тестовата версия на системата с индекс 7048.

Microsoft не планира да пусне втора бета-версия на своята нова операционна система Windows 7. За това съобщава в своя блог Стивън Синофски, вицепрезидент на компанията. Следващата тестова версия на Windows 7 вероятно ще има статус релиз-кандидат (RC). Появата на RC версия ще означава, че повечето компоненти, влизащи в състава на програмната платформа, са готови за всекидневно използване и в скоро време трябва да се очаква появата на финалния вариант на системата. Що се касае до финалната версия, различни източници посочват края на годината. Не е изключено обаче презентацията на Windows 7 да се състои на 3 октомври. От корпорацията отказват подробности, но както е известно, новата OS e обещана три години след излизането на Windows Vista. Презентацията на последната се състоя на 30 януари 2007 г.

Какво обаче ще стане с Windows Vista?След появата на бета-версията на Windows 7, която вече събра положителни отзиви както от страна на специалистите, така и от обикновените потребители, анализатори и експерти си задават въпроса какво ще стане с Vista след официалното излизане на новата операционна система на Microsoft.Общото мнение е, че причините да се продължи с подобрението на Vista след появата на Windows 7 не са толкова много. Преди всичко, хората, които нямат необходимите навици за смяна на операционната система и на които Vista е напълно достатъчна за всекидневните задачи, могат да не бързат с Windows 7. IT отделите също не се натискат за ъпгрейд – те си имат собствени цикли за смяна на софтуера. И накрая, Vista си има фенове, които май не са толкова много, но все пак ги има.В същото време, Microsoft вероятно ще забави излизането на втория пакет обновления за Windows Vista, който по план трябваше да излезе през април тази година. RC (Release Candidate) версията на Vista SP2 е пренесен от февруари за март, което автоматично води до забавяне на финална версия (RTM release to manufacturing) – вместо през април тя ще се появи през май.С други думи, Vista едва ли веднага ще излезе от играта, след като Windows 7 се появи по магазините. Независимо от това, според редица анализатори, делът на тази OS на пазара стремително намалява, тъй като по всяка вероятност голяма част от потребителите ще направят ъпгрейд на системата си. Това до голяма степен ще зависи и от цената на новата операционна система.

Filed under: 1

2 Коментари

  1. Doodle каза:

    Пробвах бета версията преди време. Уиндоус трябва доста да поработят, за да успеят да ме откажат от Mac OS X и Linux, макар да пиша сегашния коментар от лаптоп с Vista. А дизайна, който са изпраскали на 7-та е изключително грозен. Прилича ми на някаква жалка имитация на KDE 4 смесен със старата Vista. Гълташе RAM както предшественика си (надявам се да бъде оправено) и т.н. Единственото хубаво нещо, което видях, е да зарежда по- бързо от Vista.

  2. livesoftware каза:

    Не,всъщност 7 е красив според мен.Но наистина са поокрали от КДЕ и МАК 10.4(Тигър).Но пък такива са тенденциите в момента,затова може би така са го направили.А ако смесим КДЕ с виста ще стане нещо като Виста смесена със мак и линукс.Демек едно голямо НИЩО.7 Гълта рам,но всве още е бета.Пък и тази рам е по-малко от на виста.Все пак със втори сервизен дано от МС поправят нещата,че виста без СП1 и насложени скайп,браузери и антивирусна става една каша голяма.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: