Размисли без страсти

Icon

Личният блог на BWM274

Още интересни неща свързани с Windows7

За Windows 7 Microsoft е използвала интерфейса Vista Aero като го е модернизирала. Слуховете за абсолютно нов интерфейс във вид на кръг с команди на екрана се оказаха безпочвени. Интерфейсът на Windows 7 поддържа нов Taskbar, съчетаващ бутони за стартиране на приложенията, които най-често се използват с иконите на вече стартираните приложения, така че няма да ви се наложи да се прехвърляте постоянно между меню Start, Quick Launch и System tray. Можете да издърпате иконите от Taskbar в Start-менюто и да подредите иконите в System tray както си искате, а не по реда им на стартиране. Предварителната версия на операционната система няма нов панел за задачи, но новият интерфейс присъства в следващата бета-версия, която също беше показана на конференцията. Разполагането на прозорците сега е по-лесно – издърпайте прозореца в горната част на екрана и той ще се отвори максимално; преместете го в края и той се затваря наполовина, за да се улесни процесът copy/paste.

В Windows Vista се появи бърз преглед на приложенията в панела за задачи, който извежда малък екран на работещата програма, стига да я посочите с мишката. Естествено, получавате само приблизителна представа какво точно прави софтуерът в момента. Всички малки екрани са с еднакъв размер. Windows 7 отива по-далеч. Приложенията имат собствени места в панела със задачи и сега можете да посочите с мишката малкия екран, за да го видите в пълен размер. Ако прозорецът повече не ви е нужен, можете да затворите предварителния преглед. Същото е положението и с табовете в Internet Explorer – всеки от тях се извежда отделно.

Нова функция в Windows 7 са Jump Lists. Те разширяват функцията Recent Items в XP и Vista като я привързват към отделни приложения. Например, с кликване с десния бутон на мишката по иконата на Word се показват последите документи, които сте редактирали. Jumps Lists се отнасят както за иконките в панела със задачи, така и за приложенията в менюто Start. Но ако приложенията са написани специално за Windows 7, функциите на Jump Lists стават още по-разширени. Media Player получава опция за повтаряне на плейлисти, а Explorer показва историята на най-често посещаваните сайтове.

От много години Media Player влиза в състава на Windows. Работата му под Vista и XP е приблизително еднаква – приложението беше тежко, натоварваше процесора и заемаше много място на екрана и в паметта. И всичко това само за да възпроизведете няколко мелодии. Windows 7 използва нов подход с лек мини-плейър, който може да се стартира от иконка в панела със задачи. Той замества мини-панела Media Player в XP и Vista. Можете да го използвате за предварително разглеждане на филми и снимки, или да управлявате музиката, която слушате на компютъра си. А ако сте включени към домашна група (HomeGroup), можете да използвате мини-плейъра в Explorer при търсене на мелодии в музикална колекция.

Start-менюто на Windows 7 се върна към двата панела на Windows XP и ако приложение използва стандартната опция Most Recent Documents (скорошни документи), то автоматично извежда Jump List в Start също толкова добре, колкото и в панела със задачи. Така например, Paint и Internet Explorer имат Jump Lists, но Outlook няма. Според теорията на Microsoft, няма да ви се наложи често да използвате Explorer, тъй като ще получавате списък с неотдавна редактираните документи в Jump Lists, но ако все пак стартирате Explorer, веднага ще можете да отидете в папките, които използвате най-често (Frequent) или в папките, които сте отваряли през последните няколко дни (Recent).

Идеята на Jump lists се използва и в новата функция View Available Network (преглед на достъпните мрежи). Вместо преминаване през редица диалози, за да получите достъп до безжичната мрежа, сега можете бързо да изберете мрежата, която искате, след което да натиснете бутона Connect. Ако трябва да въведете парола, съответният диалогов прозорец ще се покаже. По същия начин можете да се включите към мобилните мрежи чрез 3G модем или към корпоративна VPN-мрежа.

Windows 7: нова красота и нови възможности

Почти всеки потребител на Windows променя изгледа на десктопа си. Според статистиката на Microsoft, 95% от потребителите променят тапета, при това 40% от тях правят това не по-рядко от веднъж в месеца. В Windows 7 темите (Themes) са преименувани на Styles (стилове) – тяхното количество е увеличено, а работата с тях – опростена. Можете да изберете от 16 „прозрачни“ цвята вместо осем в Windows Vista. Налице е даже енджин, променящ интензивността на цвета, а ако някой цвят не е подходящ, можете да си изберете свой оттенък, наситеност и яркост. Резолюцията на екрана сега може да се променя много бързо – с кликване с десния бутон по десктопа, вместо да се ровите в Display Options.

В Windows XP и Vista може да се избира кои иконки да се показват в System tray, но много програми поместват там свои иконки и премахването им отнема време. В Windows 7 ако дадена програма постави иконка в System tray, тя автоматично влиза в малка област на препълване. Ако искате да виждате иконката, трябва ръчно да я дръпнете от тази област в System tray. Windows 7 няма да ви безпокои с голямо количество съобщения за щяло и нещяло. Вместо изскачащите съобщения в Windows XP и Vista, всички оповестявания за проблеми с безопасността или в работата на системата сега влизат в новия Solution Center.

Работата в качеството на потребител с ограничени права в Windows XP беше практически невъзможна, тъй като приложенията не се инсталираха както трябва, не можеше да се инсталира принтер или да се промени часовникът. Windows Vista поддържа ограничени акаунти, които могат да бъдат повишени до администраторски при необходимост, но диалогът User Account Control вбесяваше много потребители. Windows 7 ще предлага по-малко диалози, но ще можете да избирате от четири режима за оповестяване – от „винаги“ до „никога“.

В Windows Vista се появи страничен панел, в който могат да се инсталират малки програмки за показване на различна информация. На екрана на малък лаптоп те заемат доста място, пък и не могат да се покажат много програмки едновременно. Трябва да има функция за бързото им извеждане и това е Peek в Window 7, която за кратко време прави десктопа прозрачен, като свива цялото му съдържание в долния десен ъгъл, а показва всички програмки от страничния панел.

В Windows XP и Vista лесно се създават нови папки, но трудно се обединяват две или повече папки с картинки или музика. Още по-трудно е да си спомните къде сте напъхали снимките си от преди година. Новата функция в Windows 7 Libraries (библиотеки) ще ви отърве от този проблем. Достатъчно е да добавите папка в библиотеката и тя ще бъде индексирана и подготвена за търсене. Ако използвате HomeGroup, папките в библиотеката на единия компютър ще бъдат автоматично достъпни и за другите компютри в групата. Именно затова няма никакво значение къде сте поставили папките със снимките си – на десктопа, в лаптопа или в медиа-центъра. И накрая, можете лесно да създавате нови папки с помощта на бутона New Folder в Windows 7 Explorer.

Windows поддържа работни групи от един ранг (peer-to-peer) още от времето на Windows 3.11. Днес домашните мрежи са по-разпространени, но и управлението им не е толкова лесно. За много потребители съвместното използване на принтери и файлове е сложна задача, а използването на офисния лаптоп вкъщи може да доведе до изтичане на важни фирмени данни. Домашните групи HomeGroups в Windows 7 решават този проблем. Нова домашна група се създава много лесно – просто стартирате Помощника. Първият компютър създава парола, която ще бъде използвана от всички следващи РС-та за достъп до мрежата, а Connection wizard позволява да се споделят принтери и папки в групата. Групова политика в домейна може да забрани на другите компютри достъпа до определени папки, като по този начин защитава корпоративната информация.

Програмата за търсене в Windows позволява да се намират файлове в XP и Vista. Тя е лесна за използване, но ако не сте запознати с особеностите на версия 4.0, търсенето в няколко машини е практически невъзможно. Още по-сложно се работи с документи, намиращи се на SharePoint сървъри. Windows 7 позволява да търсите във всички компютри в домашната група. Компютрите обикновено си обменят автоматично индексите на библиотеките, а търсенето е разширено до всички компютри, което позволява да се намират снимки и музика във всички машини от HomeGroup. Потребителите на корпоративни мрежи получават сходни инструменти с възможност за търсене в няколко сървъра, включително SharePoint.

Windows 7: допълнителни възможности

В Windows Vista са вградени повече от 40 жеста на писалката при работа с Tablet PC, но те трудно се помнят. Windows 7 въвежда няколко жеста на докосване. Ако прекарате пръст наляво или надясно, ще можете да преминете на предишна или следваща снимка в Windows Live Photo Gallery. Със същия жест, но нагоре или надолу ще можете да прелистите Word документ или уеб страница. В панела за задачи ако по икона плъзнете пръст нагоре, ще получите Jump List, който е с 25% по-голям от обикновения, за да ви е по-лесно да изберете нужната ви позиция. Клавишите в Калкулатора също са по-големи, за да можете да ги натискате с пръсти на сензорен екран. А функцията multi-touch работи само с два пръста, при това също е лесна за използване. С раздалечаване на пръстите увеличавате обекта, със завъртане го въртите и т.н.

Ако използвате Windows XP на Tablet PC, системата разпознава ръкописно въвеждане, като сканира думите, които използвате в електронната поща, за да предскаже това, което пишете. Windows 7 добавя предсказване на текста, така че можете да напишете само първите букви, а след това да изберете нужната дума. Системата се обучава с вашите опити и запомня кои думи използвате най-често. Има бутони за разделяне и сливане на думи, тъй като жестовете, които изпълняваха тази функция в предишната версия, често се разпознаваха неправилно. Налице е и специален панел Math Input Panel за писане на сложни математически формули. Ако изберете „ласо“ за който и да е знак, който се разпознава неправилно, ще получите алтернативни варианти.

Програмите-аксесоари, например WordPad и Paint не са променяни от години. Версиите, които влизат в Windows 7 притежават нови функции, както и интерфейс Scenic Ribbon, взет назаем от Office 2007. WordPad позволява да се маркира и форматира текст, и да се добавят картинки в документа. Paint има панел с инструменти, както в Word 2007 и естествени четки, молив и тебешир. Органите за управление на Paint са разработени така, че да се използват лесно и със сензорен екран, затова можете да рисувате и с пръсти.

Ако телевизорът ви има Ethernet порт, но получаването на мултимедийни данни може изисква покупката на допълнителен софтуер за Windows XP или Vista, или външен адаптер. Ако искате да възпроизвеждате музика от мултимедиен адаптер, например Sonos ZonePlayer, ще трябва винаги да имате подръка дистанционно управление или да инсталирате в компютъра си софтуер на Sonos. Windows 7 позволява да изберете музика или видео от всеки компютър от HomeGroup, след което да изберете всички устройства, на които можете да я възпроизведете. Вашият телевизор не е нужно даже да поддържа хардуерно DivX кодек – Windows Media Player прекодира файла във формат, понятен на това устройство. Windows Media Player вече поддържа кодеците DivX, XVid, H.264, формата AVCHD на последните HD-видеокамери, както и iTunes AAC (макар и без поддръжка на DRM-защитени файлове iTunes FairPlay). Можете да добавяте песни към списъка с помощта на Explorer и да управлявате възпроизвеждането, включително силата на звука, от един прозорец.

Windows XP и Vista работят по един и същи начин с устройства. Принтерите са в папка „Принтери“, а всичко останало е разхвърляно в Explorer и се управлява от менюто Autoplay с оплетен списък от възможности. С многофункционалните устройства системата се справя по същия начин, независимо дали това са принтер/скенер/факс, картово устройство или high-end мобилен телефон. Device Stage се опитва на едно място да събере всички функции, свързани с дадено устройство. Сега тези устройства се намират в Printer and Devices.

За сега Microsoft не съобщава какви ще са системните изисквания на Windows 7, колко ще се версиите и каква ще е цената им. Не се съобщава и точната дата на поява на тази операционна система. Няма и намеци за производителността на, но корпорацията казва, че всяка система, на която работи Vista, ще се справи и с Windows 7, при това новата OS ще работи по-бързо. Освен това, лаптопите ще работят по-дълго време в автономен режим. Нов Energy Troubleshooter ще ви предупреждава за настройки, приложения или проблеми, които могат да намалят времето за работа от батерия.

Стартирането на системата също ще става по-бързо, тъй като Windows 7 зарежда по-малко процеси и инициализира паралелно повече устройства, макар приложенията, които автоматично се запускат да забавят както и преди старта на OS. Колкото повече прозорци отваряте във Vista и колкото те са по-големи, толкова повече памет консумира Desktop Window Manager. Windows 7 ще използва много по-малко памет за прозорците на екрана.

В Windows 7 вече няма да са включени Windows Messenger, Movie Maker, Mail, Calendar, Contacts или Photo Gallery, а Microsoft няма да ви уговаря да си купите неизвестните Ultimate extras. Всичките тези приложения ще станат част от пакета Windows Live Essentials, заедно с програмата Writer blogging tool, софтуера за защита Family Safety и Outlook Connector, синхронизиращ електронната поща, срещите и контактите в Outlook с всяка друга услуга или уеб поща. Това означава, че приложенията на Windows 7 могат да се обновяват много по-бързо, отколкото в планирания 3-годишен срок за Windows, макар че големите промени означават, че следващата версия на Movie Maker няма да излезе от състояние на бета-версия още дълго време

.Източник: PCworld.bg

Advertisements

Filed under: 1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: