Размисли без страсти

Icon

Личният блог на BWM274

Windows 7:Новите възможности

Казват, че Windows 7 е козметичен ъпгрейд, по-шлифована версия на Vista, която няма какво ново и съществено да предложи на изстрадалия потребител. Ако обаче вникнем по-надълбоко във възможностите на новата операционна система на Microsoft и се абстрахираме от нароилите се около бетата противоречиви твърдения, ще видим, че всъщност Windows 7 крие адски много потенциал по редица параграфи. По-интуитивен интерфейс, нови и подобрени приложения и функционалности, увеличена обща производителност и продуктивност, по-лесно справяне с проблемите, засилена сигурност и какво ли още не. Дали всичко това е просто теория или имаме реалните шансове да видим по-добрият ХР? Нека направим по-задълбочен анализ, на това какво има да предложи Windows 7.

Операционната система Windows 7 е лесна за работа, бърза и привлекателна. Ефективни начини да намирате и управлявате файлове, като например списъците за прескачане и подобрените визуализации на лентата на задачите, ви помагат да работите по-бързо. Бързата и надеждна производителност означава, че компютърът ви работи по желания от вас начин. Функции като Windows Media Center и Windows Touch предоставят много нови възможности. Опознайте Windows 7 и вижте как може да улесни всичко, което правите с вашия компютър.

Windows 7 прави основните задачи по-лесни отвсякога. С помощта на функцията Домашна група вече е по-лесно да споделяте музика, документи, принтери и всичко останало с други компютри с Windows 7 в дома ви. Windows Search ви освобождава от неприятната задача да се лутате в папките и подпапките, за да намерите нещо. Подобрените визуализации на лентата на задачите ви предоставят чудесен изглед на всичко, което е отворено, а само с едно щракване с десния бутон на мишката върху списъците за прескачане можете да видите последно използваните файлове.

Визуализация на лентата на задачите

Безпроблемна работа с компютъра

Няма значение колко страхотни трикове знае вашият компютър, ако не работи толкова безпроблемно, колкото очаквате. Затова създадохме Windows 7 така, че да кара компютъра да заспива и да се възстановява по-бързо. Windows 7 поддържа най-новите технологии в областта на компютърния хардуер, като 64-битова система и многоядрени процесори, а подобреното използване на паметта помага на хардуера да достигне пълния потенциал на своята производителност.

64-битова система

Нови възможности

След като вече разполагате с толкова опростен и бърз компютър, ще е чудесно да имате и няколко страхотни нови функции. Е, ето ги: Ще можете да се свързвате към мрежи– вкъщи, на работа, в интернет клубове – само с няколко щраквания, а с помощта на Windows Touch (и подходящия хардуер) скоро ще използвате пръстите си за преглеждане на файлове, работа с картини и дори „рисуване“.

Нов начин за „разклащане“ на прозорци

Чувствате ли се затрупани с отворени прозорци? Windows 7 предоставя три лесни, но много полезни функции, наречени Aero Shake, Aero Peekи Snap, които ще ви помогнат незабавно да изчистите претрупания работен плот.

Картина на Aero Peek Ето как: Aero Peek прави отворените прозорци прозрачни, за да виждате какво има на работния плот.

Великолепни нови тапети

Да си признаем: прекарваме дълго време във взиране в нашите компютри. Естетиката не трябва да е на второ място. Ето защо Windows 7 включва многобройни фонове – тапети – за работния плот, които варират от величествени до глуповати. Можете да опитате и новото слайдшоу на работния плот, което показва серии от изреждащи се снимки (наши или ваши). Работният плот никога повече няма да бъде безинтересен.

Картина на темите на Aero Windows 7 ви улеснява да изразите индивидуалността си с помощта на изобретателни нови теми и други персонализации.

Вижте „супер лентата“

От Windows 95 насам лентата на задачите служи за място, където отиват стартираните програми и се превключват прозорци. Времената и навиците с компютрите обаче са се променили. Затова в Windows 7 лентата на задачите е напълно променена, за да улесни извършването на повече задачи. Тя се вижда и персонализира по-лесно, като същевременно улеснява извършването на много задачи.

Картина на лентата на задачите Подобренията в новата лента на задачите на Windows 7 включват изглед в миниатюри на уеб страници, документи, а дори и изпълняващо се видео.

Подобрени притурки

Притурките, популярните мини програми, включени в Windows Vista, сега са по-гъвкави и забавни. Въз основа на вашата обратна връзка ние премахнахме страничната лента, за да можете да залепвате притурките навсякъде по работния плот.

Картина на притурките
Любимите ви притурки могат да застанат на всяко място на работния плот на Windows 7.

Домашна група

Картина на домашната група Домашна група

Домашната група улеснява споделянето на файлове и принтери в домашна мрежа. Свържете два или повече компютъра с операционна система Windows 7 и домашната група ще ви помогне да започнете автоматично да споделяте библиотеките си с музика, картини, видеозаписи и документи с другите потребители у дома ви. Междувременно новото меню „Споделяне“ предоставя бърз начин за споделяне на отделни файлове.

Загрижени сте за поверителността? Аз също. Ето защо домашната група е защитена с парола и ви дава пълен контрол. Вие решавате какво да се споделя и какво да остане поверително. Също така можете да зададете файловете като „само за четене,“ така че останалите потребители да могат да виждат, но не и да променят вашите неща.

Можете да се присъедините към домашна група във всички издания на Windows 7, но можете да създадете домашна група само в изданията Home Premium, Professional и Ultimate.

Списъци за прескачане

Картина на списъците за прескачане Списъци за прескачане

Списъците за прескачане, нововъведение в Windows 7, ви отвеждат право до документите, картините, песните или уеб сайтовете, които използвате всеки ден. За да отворите списък за прескачане, щракнете с десния бутон на мишката върху иконата на дадена програма в лентата на задачите на Windows 7. (Можете да ги намерите и в менюто „Старт“.)

Това, което ще видите в даден списък за прескачане, зависи изцяло от съответната програма. Списъкът за прескачане за Internet Explorer 8 показва често посещавани уеб сайтове. Windows Media Player 12 показва често изпълнявани песни. В списъка за прескачане липсва нещо любимо? Можете да „закачите“ там каквито файлове пожелаете.

Списъците за прескачане не показват само преки пътища към файлове. Понякога те също предоставят бърз достъп до команди за някои неща, като например създаване на нови имейл съобщения или възпроизвеждане на музика.

Snap

Картина на Snap Snap

Snap е бърз и забавен нов начин за преоразмеряване на отворените прозорци чрез плъзването им в краищата на екрана. В зависимост от това кой край ще изберете (горния или долния, левия или десния) прозорецът ще се разгъне вертикално, ще изпълни екрана, а можете и да подреждате прозорците един до друг. Snap прави четенето, организирането и сравняването на прозорци… е, можете да си го представите.

Aero Peek

Картина на Aero Peek Aero Peek

Peek ви дава способността да виждате като с рентгенови очи работния плот на Windows 7 през всички отворени прозорци. Просто посочете десния край на лентата на задачите—и наблюдавайте как отворените прозорци незабавно стават прозрачни, разкривайки пред погледа ви всички скрити икони и притурки.

За да покажете даден скрит прозорец, посочете миниатюрата му в лентата на задачите. Само този прозорец ще се покаже на работния плот.

Windows Search

Картина на Windows Search Windows Search

В Windows 7 можете да намерите повече неща на повече места, при това по-бързо.

Започнете да пишете в полето за търсене на менюто „Старт“ и незабавно ще се покаже списък със съответстващи на търсения елемент документи, картини, музика и имейл съобщения на компютъра. Сега резултатите се групират по категории и съдържат маркирани ключови думи и текстови участъци, което улеснява намирането на търсения елемент.

Вече малко хора съхраняват файловете си на едно място. Затова Windows 7 може да търси на външни твърди дискове, свързани в мрежа компютри и библиотеки. Развълнувани ли сте от резултатите от търсенето? Можете незабавно да стесните резултатите по дата, тип на файла и други полезни категории.

Заспиване

Windows 7 е проектирана да заспива, да се възобновява и да се свързва отново към безжичната мрежа по-бързо.

Търсене

Когато търсите нещо, вие искате отговори, а не забавяния. В Windows 7 резултатите от търсенето се показват по-бързо. Сортирането и групирането на резултатите от търсенето също става значително по-бързо.

USB устройства

Когато включите преносимо флаш устройство или друго USB устройство за първи път, Windows 7 може да го подготви за работа само за секунди. Ако сте използвали устройството и преди, чакането е дори по-кратко.

Икономична и по-малко заета

За разлика от предшествениците си, Windows 7 е проектирана да изпълнява услуги, използващи много ресурси, във фонов режим само когато имате нужда от тях. Не използвате Bluetooth устройство? В такъв случай Bluetooth услугата в Windows 7 ще остане изключена. Windows 7 използва и по-малко памет, отколкото Windows Vista – друга важна черта, която подобрява общата производителност.

64-битова поддръжка

Ако наскоро сте избирали персонален компютър, вероятно сте забелязали повече компютри с 64-битови процесори и може да сте се чудили какви предимства предлагат те.

Казано по-просто, 64-битовият компютър може да се справи с по-големи обеми информация, отколкото 32-битовата система. Тъй като той може да използва повече RAM памет (4 ГБ и повече), 64-битовият компютър може да работи по-добре, когато стартирате много програми едновременно.

Кой да закупите? Ако работите с много едновременно отворени програми или се налага често да превключвате между отделни програми (или пък просто искате да сте сигурни, че вашият компютър може да се възползва от по-големите обеми памет), 64-битовата система е чудесен избор. Ако стартирате само една или две програми или ако разполагате с по-стари хардуер и софтуер, които не се поддържат от 64-битов компютър, 32-битовата система е добър избор.

Независимо дали ще изберете 32-битова или 64-битова система Windows 7 е подготвен.

Картина на контролния панел

// <![CDATA[//

//

// <![CDATA[//

Управление на захранването

Омръзна ли ви лаптопът да се изключва, когато имате най-голяма нужда от него? Операционната система Windows 7 е проектирана така, че да удължава живота на батерията.

Как? За начинаещите, Windows 7 се стартира с по-малко дейности във фонов режим, така че процесорът на компютъра не се налага да работи толкова усилено и изразходва по-малко енергия. Други нововъведения включват по-малко енергопоглъщащо възпроизвеждане на DVD дискове (удобно при дълги полети), автоматично затъмняване на екрана, изключване на захранването на неизползваните портове и по-точен индикатор за живота на батерията. Ето защо е по-малко вероятно да ви изненада изтощената батерия.

Картина на менюто за настройки на плана за захранването

Работа в мрежа

Windows 7 прави лесно преглеждането и свързването към мрежи на вашия лаптоп, където и да отидете. Просто щракнете върху иконата на мрежа в лентата на задачите. „Преглед на наличните мрежи“ показва всички опции за безжична или кабелна връзка – Wi-Fi, мобилна широколентова връзка, комутируема връзка или фирмена VPN мрежа. Още едно щракване и вече сте свързани.

Картина на "Преглед на наличните мрежи"

Windows Media Center

Гледате, спирате временно и записвате телевизионния предавания на живо. Слушайте музика. Покажете колекцията си от снимки. Забавлявайте се онлайн. И правете всичко това от дивана в хола си. Изненадвате ли се, че критиците наричат Media Center тайното бижу на Windows?

В Windows 7 ние го направихме още по-добро, като добавихме страхотни нови функции (много от тях са предложени от вас) и визуални подобрения. Приложението Windows Media Center е налично в изданията Home Premium, Professional и Ultimate на Windows 7.

Картина на Windows Media Center Към всички мързеливци: Windows Media Center в Windows 7 показва изумителни визуални ефекти и по-добри начини за преглеждане

Повече гледане…

Windows Media Center поддържа повече глобални телевизионни стандарти и тунери, включително цифрови и HD. Освен това можете да възпроизвеждате повече известни аудио- и видеоформати, включително 3GP, AAC, AVCHD, DivX, MOV и Xvid.

… по-малко чакане

Омръзна ли ви да се изгубвате в телевизионните програми и големите фонотеки? Откривайте търсените песни и телевизионни програми по-бързо с помощта на новата функция Turbo Scroll.

Зашеметяващи нови слайдшоута

Създавайте елегантни колажи от снимки (с музикален фон), като използвате новата функция за създаване на слайдшоута — идеално за партита или семейни събирания. Прегледайте и актуализирания скрийнсейвър със слайдшоу — визуалните му ефекти не могат да се опишат с думи.

По-лесно споделяне на мултимедия

Наслаждавайте се на записаните телевизионни предавания, музика и видео дори когато не се съхраняват на компютъра. Новата функция Домашна група прави мултимедията достъпна за всеки компютър с операционна система Windows 7 у дома.

Нова притурки, по-големи визуализации

Нова притурка на Media Center. Бързо избиране на най-доброто видео. Повече информация за песните и предаванията. По-големи и лесни за виждане миниатюрни визуализации. Подобренията просто нямат край.

Картина на Windows Touch Windows Touch

Замяна на мишката: с Windows 7 и чувствителния на допир екран можете да преглеждате онлайн вестници, да прелиствате фотоалбуми и да разбърквате файлове и папки само с помощта на пръстите си.

Ограничена технология с докосване е налична в Windows от години. С Windows 7 обаче тя вече е подобрена и можете да я използвате свободно на компютъра си. Менюто „Старт“ и лентата на задачите сега показват по-големи икони за използване с докосване. Познатите програми на Windows 7 също са приспособени за работа с докосване. Можете дори да рисувате с пръст в Paint!

Функцията Windows Touch (налична само в изданията Home Premium, Professional и Ultimate на Windows 7) също разпознава жестове на сензорната система (с подходящия монитор). Искате да намалите мащаба на дадена картина? Съберете пръстите си. Искате да щракнете с десния бутон на мишката върху нещо? Докоснетесъответния елемент с един пръст и докоснете екрана с друг пръст.

30 ПРИЧИНИ ДА МИНЕТЕ НА 7-МО ПОКОЛЕНИЕ

1. Problem Steps Recorder

Приемаме, че сте местният РС гуру, който вече е свикнал познати и напълно непознати да го молят за помощ по един или друг компютърен проблем. Лошото е, че обикновено не могат да ви обяснят подобаващо за какво точно става въпрос, освен ако не отидете на място и сами не установите проблема. От Microsoft обаче са помислили за тези фрустриращи ситуации и са включили в Windows 7 приложението Problem Steps Recorder. Когато някоя програма, започне да прави проблеми или нещо нетипично се случва, това което трябва да направите е да отворите менюто Start, да напишете PSR, натиснете Enter и след това кликнете на Start Record. От сега нататък, всеки клик, клавишна комбинация, съобщение, грешка и прочее ще бъдат записвани, заедно със скрийншот и помещавани в един компактен MHTML файл. Този файл, можете да изпратите на човек с по-сериозни познания, за да разбере какво точно се случва със системата ви и как може да ви помогне. Лесно, бързо, ефективно!

2. Запис на ISO файлове

Най-накрая Windows 7 представя нещо, което другите ОС имат от години – възможност за запис на ISO файлове на CD или DVD. При това, става изненадващо лесно и бързо – избирате ISO-то кликайки два пъти върху него, посочвате оптичното ви устройство и натискате бутона Burn. Това е.

3. Установяване на проблем

Ако нещо в Windows 7 не е както трябва и имате съмнения за някакъв проблем, изберете Control Panel > Find and fix problems (или Troubleshooting) и ще получите достъп до сериозен пакет от помощници. Много на брой и често по-подробни от очакваното, тези помощници са далеч по-ефективни от Help-а в XP и Vista.

4. Поемете контрола във ваши ръце

Уморихте ли се вече гаджето да инсталира разни абсолютно безумни и безполезни програмки или децата да пипат не където трябва? Ако, да, то новото приложение на Windows 7 AppLocker, може да определи кои точно приложения да се стартират и кои не. И не се безпокойте, това става доста по-лесно, отколкото звучи – можете например, да въведете правило, според което само приложенията на определена компания да се включват/ изключват. За достъп до това приложение, отворете GPEDIT.MSC -> отидете при Computer Configuration -> Windows Settings -> Security Settings -> Application Control Policies -> AppLocker.

5. Изчислявайте с размах

Вярно е, че из необятното Интернет пространство има хиляди малки полезни и не чак толкова програмки, включително стотици за изчисления и комплексни решения на формули, но защо ви е страничен софтуер, след като Windows 7 вече има такъв. На пръв поглед, калкулатора изглежда точно като този на Vista, но ако отидете при менюто Mode, ще видите колко много нови статистики и настройки има – всевъзможни изчисления и конвертиране на дължини, височини, скорости, тежести, дати, допълнителни таблици за калкулиране на разстояния, километражи, рейтинги, дългове и какво ли още не.

6. Превключете към проектор

Windows 7 вече предлага съвсем елементарен и стандартен начин за превключване от един монитор към друг или проектор – натиснете Win+P и изберете желания модел на визуализация (това естествено няма да сработи, ако имате включено само едно устройство за визуализация).

7. Автоматично пречистване на системата

Ако неопитен потребител получи достъп до компютъра ви… е, знаете, че това обикновено води до нежелани резултати. А ако го оставите регулярно да се бърника из ОС, то това е най-краткия път към същински армагедон. Решението се нарича PC Safeguard. Това приложение, позволява на начинаещите потребители да влизат в ОС, да играят игри, гледат филми, слушат музика, използват браузъра, но ключовото е, че когато излязат от ОС, всички настройки които са били променени, всеки изтрит или преместен файл ще бъдат възстановени в предишното им състояние. Това естествено не е нова технология. Microsoft разпространяват техния Windows SteadyState от години и всъщност PC Safeguard е нещо като следващото поколение, с повече възможности и настройки, но този път вграден в Windows. За достъп до PC Safeguard -> Control Panel -> User Accounts and Family Safety -> User Accounts -> Manage another account -> Create a new account -> въведете потребителско име -> Create -> кликнете върху потребителското име и изберете Set Up PC Safeguard -> Turn on PC Safeguard -> Apply. Влезте в Windows с това потребителско име, опитайте се да свалите и инсталирате програма, след това рестартирайте и когато ОС се зареди ще видите, че програмата я няма.

8. Калибриране на монитора

Цветовете които виждате на екрана, зависят от това какъв е монитора, какви са настройките на видеокартата, осветеността в помещението и т.н. Въпреки всички тези фактори, болшинството потребители използват профила за цветовете, който е зададен по подразбиране. Това означава, че например снимка може да изглежда съвършено на вашия монитор и същевременно с доста съмнително качество на всички други монитори. За щастие Windows 7 идва с помощника Display Colour Calibration Wizard, който се настройва буквално с 2-3 клика. Изберете менюто Start -> напишете DCCW -> Enter, за да получите достъп до помощника.

9. Възстановете лентата с инструменти Quick Launch

Ако не сте доволни от вида и функционалността на новата лента със задачи (taskbar), дори след като я стесните, то за да се върнете към стария Quick Launch Toolbar направете следното -> десен бутон на таскбара -> Toolbars > New Toolbar -> въведете следното „%UserProfile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch” (без кавичките) при Folder -> кликнете върху Select Folder -> десен бутон върху таскбара -> махнете отметката от Lock the taskbar и ще видите класическата Quick Launch лента, вероятно вдясно. Сега, десен бутон върху разделителя -> махнете Show Text и Show Title, за да намалите пространството, което заема -> десен бутон върху самата лента -> изберете View -> Small Icons за стандартния ретро изглед.

10. Автоматична подредба на работната площ

Ако работната площ на вашия Windows 7 е обсипана с безброй икони, просто кликнете с десния бутон върху нея и изберете View -> Auto arrange, също както е във Vista. В Windows 7 обаче има и още по-лесен и бърз начин за организирането на десктопа и това е със задържането на клавиша [F5].

11. Забранете интелигентното аранжиране на прозорците

Windows 7 включва редица нови начини за по-интелигентното аранжиране на прозорците, така че например, ако издърпате един до най-горната част на екрана, автоматично да се максимизира. Новата система е добра и свежа, но ако я намирате за неудобна, неефективна и дразнеща, то -> в менюто Start, напишете REGEDIT -> намерете ключа HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop -> задайте на WindowArrangementActive „0” -> рестартирайте -> вашият Windows ще се държи, точно както преди.

12. Показване на всички устройства

Кликнете на Computer в Windows 7 и ще забележите странна липса на дялове и устройства. Не се паникьосвайте, просто от Microsoft са се опитали да бъдат полезни – празни дялове на твърдия диск, празни памет карти и четци не се изобразяват, ако не съдържат никаква информация. За мнозина, това е добро нововъведение, ако не мислите така -> отворете Explorer -> Tools -> Folder Options -> View и махнете отметката от „Hide empty drives in the computer folder”.

13. Да се приближим…

Новата и подобрена лупа на Windows 7 вече доста по-лесно се използва. Включете я и веднага ще забележите, че можете да дефинирате мащаба на увеличението, позиционирането, при това веднъж активирана, може да следи всяко действие, което извършвате на екрана. Натиснете [Tab], докато движите диалогов прозорец, например и автоматично ще получите увеличение на конкретната активна зона.

14. Настройка на UAC

На теория User Account Control при Vista, звучеше перфектно, но на практика всеки искаше бързо да се отърве от безбройните безсмислени и ненужни съобщения, които непрекъснато изскачаха. За наше голямо щастие, Windows 7 по подразбиране изкарва в пъти по-малко предупреждения, при това предоставя пълен и свободен контрол над UAC, за да прецените сами каква е границата между сигурност и дразнещи съобщения. За достъп до настройките: Start -> Control Panel -> Change User Account Control Settings.

15. Отворете папка като нов процес

По подразбиране Windows 7 отваря папки в един и същ процес. Това пести системни ресурси, но означава също, че ако при една папка се получи забиване/ срив, всичко по редицата също ще се скапе. Ако системата ви изглежда по-нестабилна от обикновено или забелязвате, че при работа в Explorer се случват едни и същи проблеми, то отворете
Computer -> задръжте клавиша Shift -> десен бутон на съответния дял -> изберете Open при New Process. Така папките ще се отварят и разглеждат като отделни процеси и ако се получи срив, то той ще е локален.

16. Възстановете джаджите

Сигурността на Windows 7 е затегната, отказвайки да работи с джаджите, ако UAC е изключен. И тъй като по принцип всеки гледа първо това да направи, остава въпроса, как джаджите да бъдат върнати към нормална работа. В менюто Start -> въведете REGEDIT -> намерете записа HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Sidebar\Settings -> създайте нова DWORD стойност, наречена AllowElevatedProcess -> настроите я на „1”. Сега, любимите ви джаджи ще работят както обикновено.

17. Нови формати при WordPad

По подразбиране WordPad запазва всички документи в едно текстово разширение и това е Rich Text Format. Сега обаче, ако обърнете внимание на списъка Save As Format list ще видите и други варианти, например Office 2007 .docx и форматите OpenDocument .odt.

18. Защитете данните си

Флашките са удобни и ефективни, но и много лесни за губене. А това е проблем, особено ако съхранявате важна/ лична информация на тях. За наша радост, Windows 7 има решение и на този проблем – криптира файловете ви с разширение на технологията на Microsoft BitLocker и само някой, който знае паролата ще може да получи достъп до тях. Кликнете с десен бутон върху флашката -> изберете Turn on BitLocker -> следвайте инструкциите за това как да опазите ценните си данни.

19. Търсете… всичко!

Windows 7 вече може да претърси съдържанието на абсолютно всичко, което се помещава на твърдия ви диск. Къде е проблема ли? За момента, търсенето е доста бавно, в зависимост от това доколко детайлно искате да бъде, но това при всички положения ще претърпи оптимизация. Ако все пак искате да се пробвате -> отворете Explorer -> Tools -> Folder Options -> View -> маркирайте „Try to search the content of unknown file types”.

20. Конфигуриране на любимата ви музика

Windows 7 Media Centre вече има опцията да пуска любимата ви музика, която по подразбиране е списък от парчета, базиран на поставените от вас рейтинги, колко често са пускани и кога са добавени (предполага се, че предпочитате песни, добавени през последните 30 дни). Ако това ви се струва безполезно или неефективно, то контрола е във вашите ръце по следния начин -> Tasks -> Settings -> Music -> Favourite Music.

21. Настройка на System Restore

Във всички предишни версии на Windows, System Restore е било приложение с възможност за много малък контрол. Сега, Windows 7 променя ситуацията -> Start -> десен бутон на Computer -> Properties -> System Protection -> Configure -> изберете стойността, която ви задоволява, при Max Usage (повече пространство, повече възстановителни точки). Ако смятате, че не се нуждаете от System Restore, за да може Windows да запази ценните ви настройки, то тогава изберете „Only restore previous versions of files”.

22. Run As

Задръжте клавиша Shift, десен бутон върху шорткъта, на каквото и да е и обърнете внимание, че имате опцията да пуснете съответното приложение, като друг потребител. Особено хитро и полезно, ако се намирате в ограничения профил на децата/ гаджето ви.

23. Анонимно търсене

По подразбиране Windows 7 запомня, всички заявки за търсене и извежда списък с последните осъществени търсения в Windows Explorer. Ако използвате публичен/работен компютър и не желаете други хора да разбират какво сте търсили, то пуснете > Start -> GPEDIT.MSC -> User Configuration -> Administrative Templates -> Windows Components -> Windows Explorer -> двоен клик на „Turn off display of recent search entries…” -> Enabled -> OK.

24. Настройка на звука

По подразбиране Windows 7 автоматично намалява звука от колонките, ако засече РС-базирани телефонни обаждания. Ако смятате това, за ненужно и дразнещо, то тогава кликнете с десния бутон върху иконата с колонката в таскбара -> изберете Sounds -> Communications -> задайте своите предпочитания на Windows.

25. Локализирайте проблемите

От установеното досега, Windows 7 дори на ниво бета се представя значително по-добре от Vista. Но, ако забележите, че производителността ви пада, сега е доста по-лесно да локализирате проблема -> менюто Start -> въведете RESMON, за да видите приложението Resource Monitor -> кликнете на CPU, Memory, Disk или Network. Windows 7 ще ви покаже, кои точно процеси консумират най-много системни ресурси.
Специално при CPU, нещата са доста сериозни и ако смятате класическия Task Manager за полезен то помислете пак – ако определена програма бъде избрана с десен клик върху умето й и изберете Analyze Process, то Windows 7 ще ви даде конкретна причина, защо тази програма зависва/ не работи правилно, включително и съвети за това как да решите проблема.

26. Нови клавишни комбинации

Windows 7 включва няколко нови и доста полезни клавишни комбинации:

 • Alt+P – показва/ скрива превю панела на Explorer
 • Windows Logo++ (клавиша „плюс”) – приближава на посочено място
 • Windows Logo+- (клавиша „минус”) – отдалечава от посоченото място
 • Windows Logo+Up – максимизира настоящия прозорец
 • Windows Logo+Down – минимизира настоящият прозорец
 • Windows Logo+Home – минимизира/ възстановява всичко, с изключение на настоящия прозорец

  27. По-бързо зареждане на IE

  Някои от допълненията на Internet Explorer изискват допълнително време за зареждане. Положението се влошава драстично когато бъдат натрупани много такива допълнения, с което се намалява общата производителност и бързината на самия браузер, но и за това има решение -> изберете Tools -> Manage Add-ons -> изберете в дясната колона Load Time и веднага ще видите кои допълнения изразходват най-много ресурси.

  28. Алтернатива на Alt+Tab

  Искате да видите конкретен прозорец от десетте отворени, но при толкова много други отворени приложения, добрия стар Alt+Tab не е особено ефективен. Решението? Задръжте клавиша Ctrl, докато кликате върху иконата на Explorer, тогава Windows 7 ще започне да върти единствено Explorer прозорците, без останалите приложения (естествено тази техника работи при всяко приложение, от което са отворени множество прозорци).

  29. Блокиране на досадните съобщения

  Точно както при Vista, Windows 7 всеки път ще изкарва съобщения при съмнения, че настройките на защитната ви стена, антивирусната или цялостните такива по сигурността на системата са неправилни или нарушени. Но за разлика от Vista, сега ако веднъж отбележите, че сте разбрали съобщението, можете да го изключите, така че повече да не се показва. Ако искате да се спре цялото това безумие със съобщенията, причинено единствено заради това, че сте си изключили, примерно защитната стена, то отидете до Control Panel -> System and Security -> Action Centre -> Change Action Centre settings -> махнете отметката от Network Firewall -> OK.

  30. Паралелно дефрагментиране на твърдия диск

  Стандартният дефрагментатор на Windows 7, предлага малко повече контрол, отколкото видяхме при Vista, а и варианта с командните линии предлага няколко забележими новости. Въвеждането на „/r” (без кавичките) ще дефрагментира паралелно всички дялове; „/h” извежда дефрагментирането на твърдия диск на най-висок приоритет, сред всички системни задачи; „/u” предоставя регулярни съобщения за процеса по дефрагментация, ако искате да следите какво точно се случва; „/c /h /u /r” е за ускорена дефрагментация на няколко дяла; въведете „/?”, за да видите сами всички налични опции и команди.

 • //

  Advertisements

  Filed under: 1

  Вашият коментар

  Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

  WordPress.com лого

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

  w

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: